Ontstoken tandvlees en pijn gaan hand in hand en moeten zo snel mogelijk passend behandeld worden om erger te voorkomen. Niet alleen moet de pijn bestreden worden, het is ook belangrijk om de oorzaak van het ontstoken tandvlees aan te pakken.

ONTSTOKEN TANDVLEES PIJNMeest voorkomende pijn ontstoken tandvlees

Omdat er verschillende ontstekingen kunnen ontstaan in het tandvlees, afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking kunnen de pijnklachten ook zeer divers zijn. De meest gehoorde klacht is dat het tandvlees dat door de ontsteking aangetast rood is en buitengewoon gevoelig, dan wel pijnlijk.

Meestal wordt de pijn ervaren als een kloppende pijn. De plek van de pijn is afhankelijk van de plaats waar het tandvlees ontstoken is. Ontstoken tandvlees pijn kan het hele gebit betreffen of zich uitsluitend in een gebied manifesteren volgens expert Joop Moes.

Andere pijnklachten bij ontstoken tandvlees

De pijn in het tandvlees kan uitstralen naar het hele gebit waardoor bewegingen van de kaak pijnlijk worden. Daarnaast kan de pijn waarneembaar zijn bij het slikken.

Omdat het lichaam op de ontsteking reageert door het aanmaken van antistoffen in de lymfklieren kunnen deze in de halsstreek opzwellen en pijnlijk aanvoelen. Is er sprake van aften (met pus gevulde puistjes) dan kunnen deze eveneens hevige pijn veroorzaken.